Avui: 09:00-13:30 h , 17:00-20:30 h 93 803 48 59 673062044
Temps de lectura 3 min.

L’al·lèrgia és una resposta exagerada del nostre sistema immunitari, el qual, en un moment donat, reacciona a la presència de substàncies inofensives com si fossin nocives. En l'actualitat es calcula que un 20% de la població espanyola pateix algun tipus d'al·lèrgia.

La prevalença de les malalties al·lèrgiques està augmentant any rere any i s'estima que en els propers 20 anys el percentatge de gent al·lèrgica arribarà al 30%.

L'al·lèrgia no és hereditària, però sí que ho és la predisposició a desenvolupar-la. En funció dels factors ambientals, una persona susceptible se sensibilitza o es “fa” al·lèrgica a una o més substàncies després d'haver estat en contacte amb elles en diverses ocasions.

Els símptomes que presenta una persona amb al·lèrgia afecten principalment a les vies respiratòries (esternuts, congestió o secreció nasal, asma), les mucoses (conjuntivitis), la pell (urticària, dermatitis) o l'aparell digestiu (nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea).

La rinitis al·lèrgica estacional és una de les manifestacions més comunes. Aquesta causa símptomes nasals i oculars que poden alleujar-se amb la presa de medicaments que siguin antihistamínics i anticongestius.

LA IMPORTÀNCIA DELS RENTATS NASALS

La irrigació nasal amb aigua de mar proporciona una neteja mecànica de moc, crostes i diversos contaminants aeris, amb el que s'aconsegueix potenciar la neteja de la mucosa i reduir, no només el temps de contacte del moc amb els elements transportats per l'aire, sinó també la concentració de les pròpies substàncies que produeixen les nostres defenses i que causen inflamació a la zona. Així, la irrigació nasal està indicada com descongestionant de les vies nasals quan el nas està tapat, ja que millora els símptomes de la rinitis al·lèrgica i alleuja els símptomes del refredat.

alegiaCFO

PER QUÈ S'USA XILITOL COM A INGREDIENT EN UNA SOLUCIÓ D'IRRIGACIÓ AMB AIGUA DE MAR?

El xilitol és un edulcorant que existeix de forma natural en fruites i verdures. Molt conegut, ja que es troba com a ingredient en xiclets i altres productes sense sucre o light a l'aportar dos terços menys de calories que els sucres amb igual dolçor.

Doncs bé, a més de la seva funció com a edulcorant, el xilitol també té propietats antibacterianes i, allà on està, crea un ambient pràcticament inhabitable per als bacteris.

Aquest «efecte antibacterià» s'ha aprofitat per prevenir la formació de càries i evitar la placa bacteriana, però té un altre ús menys conegut com antibacterià, la prevenció d'infeccions del tracte respiratori superior, és a dir, de la mucosa nasal, la faringe i la laringe.

S'ha demostrat científicament que el xilitol impedeix el creixement de pneumococs (Streptococcus pneumoniae) i redueix la capacitat d'alguns bacteris patògens (S. pneumoniae i Haemophilus influenzae) per adherir-se a les cèl·lules que revesteixen les nostres fosses nasals i la faringe.

També s'ha provat que el xilitol evita la formació de biopel·lícules d'alguns bacteris. Les biopel·lícules són ecosistemes organitzats formats per diversos microorganismes que produeixen substàncies adhesives. Aquesta forma d'organitzar-se permet als bacteris sobreviure en ambients que no els són propicis i mostrar resistència als antibiòtics.

EL XILITOL PER PREVENIR L'OTITIS

Una de les causes més habituals de l'otitis és l'ascens de microorganismes patògens - com els bacteis ja mencionats - des de la part superior de la faringe cap al canal d'entrada de l'oïda mitjà. Aquesta infecció és una de les causants de l'augment de la prescipció d'antibiòtics, que contribueix al constant increment de la resistència dels bacteris a aquests fàrmacs.

A l'impedir la formació de biopel·lícules, el xilitol resulta eficaç en la prevenció de l'otitis mitjana aguda. Aquest tipus d'otitis és molt recurrent, sobretot en nens i adolescents, de manera que qui la pateix ho fa amb molta freqüència. Una de les causes més habituals de l'otitis és l'ascens de microorganismes patògens -com els bacteris ja esmentats- des de la part superior de la faringe cap al canal d'entrada de l'oïda mitjana. Aquesta infecció és una de les causants de l'augment de la prescripció d'antibiòtics, que contribueix al constant increment de la resistència dels bacteris a aquests fàrmacs.

La presència de xilitol en solucions salines nasals aporta major eficàcia en la prevenció d'infeccions d'oïda en pacients pediàtrics, sinusitis en adults, i asma i al·lèrgies en pacients de totes les edats.

A més, la utilització de xilitol apareix com una alternativa per prevenir l'otitis mitjana aguda i, d'aquesta manera, reduir la prescripció d'antibiòtics.

Redacció del Club de la farmacia

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Preu